İçerik
BÖLÜM 2
Diyenleri duyar gibi oluyorum. İzah edeyim efendim…
50 yaşıma geldim. Bu “HAYAT” dediğimiz, aslında, bir “Ezan” ile “Sela” arasındaki kısacık zaman dilimi, (Çok güldüğüm bir Sosyal medya paylaşımında da ifade edildiği gibi ; “Ebenin ŞAPLAĞI ile, imamın PARMAĞI arasındaki zaman dilimi dir HAYAT),
bana (eminim akranlarımın çoğuna) şunları öğretti ;
1 – Sen, “Neyi“, “Ne kadar çok” istersen iste ; sen istediğin zaman değil, “HAYAT” istediği zaman gerçekleşir. (İtikadımızca, Rabbim Nasip Eylediği Zaman)
2 – Hayat dediğimiz süreç, bizler için üç olgudan ibarettir. Yaşadıklarımız, Yaşamak istediklerimiz ve Yaşayamadıklarımız…
Yaşayamadıklarımız ile yaşamak istediklerimizi, Yaşadıklarımız Sepetine toplayabildiğimiz kadar “ZENGİNİZ” bu “Hayat” da.
3 – “Üşenme“, “Erteleme” ve “Geciktirme“…
Hayatın tatlı anlarını yaşamak varken isteklerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirmeye, önce hep “Üşendik” ve “Erteledik “ve” Geciktirdik“. Bir de güzel kılıflar uydurduk kendimize. “Çok yoğunum”, “Ne vaktim, ne de Nakdim var”, “İş-güç daha önemli” vs. Vs. Vs… (Kendimi bildim bileli hayalim bir “KARAVAN” idi. “Emeklilikte İnşallah” diye diye erteledim. Sanki yarına senedim varmış gibi???. Anca 50 yaşımda gerçekleştirebildim).
4 – Yaşadığımız şu anda “Acaba” demeyi bilmiyorsak, emin olun ki gelecekte çokça “Keşke” diyeceğiz.
( Acaba şuraya gidip görsem mi? Acaba karavan yapmayı ya da edinmeyi denesem mi? Acaba şunu dersem karşımdakini kırar mıyım ki? Acaba…. Acaba……)
Ya da ;
( Keşke şuraya gidip görseydim!, Keşke bir karavan yapmayı veya edinmeyi deneseydim. Bak yaşımızda geçti artık! Keşke şunu demeseydim. Bak küstü bana! Keşke….. Keşke……)
Eminim bir çoğumuzun izlediği ve beğendiği o meşhur “Mandıra filozofu” filmini izledikten sonra, filmdeki Rasim Öztekin gibi, bende bir tokat yemişçesine uyandım ve sorguladım kendi “Hayat” ımı.
“Yaşadıklarımı“, “Yaşamak istediklerimi” ve “Yaşayamadıklarımı“.
Zaman su gibi akıp geçiyordu….
Bir şeyler yapmalı, hayallerimi yaşamaya başlamalıydım….
Çekme yada Motokaravan edinmek yada yapmak çok maliyetliydi.
Ayrıca, çalışan biri olarak, yılda en fazla bir ay izinde kullanmak için karavan lüks olacaktı. Gündelik kullanım için ayrıca bir araç daha gerekecekti. Bunlara bütçem yetmiyordu.
Vazgeçmemeliydim…
Mutlaka bir alternatif çözüm olmalıydı….
Araştırdım….
Üyesi olduğum gurupları aylarca okudum, takip ettim……
Araştırdıkça aydınlandım…
Aydınlandıkça, ne kadar az şey bildiğimizin farkına vardım…
Hani derler ya !
Arayan, mevlasını da belasını da bulur diye ,
Gerçekten “Mevlamızı” bulmuştuk…
Biliyormuş gibiymişiz, ama maalesef bilmiyormuşuz !!!
Şimdi burada karavancılık konusunda “DUAYEN” ağabeylerimizden bir “İCAZET” alarak, camiamıza yeni katılan “Doğa, Kamp ve Karavan Sevdalısı” , benim gibi bu konularda bilgiye aç, üye ve dostlara faydamız olsun diye, ulaştığımız bilgileri paylaşmak istiyorum. Müsaadelerinizle efendim !!!
Dünyada “Alternatif Turizm” denince akla ilk gelen “Kampçılık ve Kervancılık”, ülkemiz Turizm literatüründe yer bile almamıştır.
“Kampçılık” aslında Türk tarihine bakılınca “Göçerlik”, “Obacılık” ve “Yaylak” gibi kavramlarla karşımıza çıksa da maalesef ülkemizdeki genel eğitim ve kültür eksikliği sebebiyle, “Bedavacı”, “Hippi kılıklı” gibi, hiç de hak etmediği birtakım yaftalara maruz kalmıştır. Halbuki “Kampçılık başlı başına bir yaşam tarzı, tercihi ve kültür olgusudur.
”Karavancılık” da yine, her şeyi “Kendimizleştirdiğimiz” için dünyaca kullanılan tür, çeşit ve sınıflandırma yerine ,basite indirgenerek, “Çekme Karavan” ve “Motokaravan” olarak ikiye ayrılmış.
İnternet aracılığıyla, onu sık ve iyi kullananlar arasında, özellikle sosyal medya platformlarında gezen, “Karavan” tür ve terimleri, kafaları epeyce karıştırmış ve herkesin birbirine “Nedir bu RV, Motorhome, Campervan yahu ?” diye sorular yöneltmesine sebep olmuştur.
Bizim ülkemizde hepsinin adı “Karavan“.
Zaten, bu bile bizim bu olguyu, henüz öğrenemediğimiz ve bilincine varamadığımızın başlı başına bir göstergesi değil mi?
Öncelikle, Karavan, Campervan, Motorhome ve RV (Recreational Vehicle) gibi, özellikle dünyada türlü isimleri olan bu “Eğlence ve Keyif Araçları” nın aralarındaki farklılıklar nelerdir onları bir anlayalım
RV, neredeyse tüm motorlu yaşam / kamp araçlarını kapsayan Re-kreasyon (Yeniden Yaratılmış) Araç anlamına gelir. Temelde, onu hem sürerken hem de içinde yaşayabiliyor olmanızın yanı sıra, bazı karavan türevlerinin de RV içinde olduğunu anlarsınız..
RV , Motorhome ve Campervanları kapsayan genel terimdir.
Öncelikle, Karavan, Campervan, Motorhome ve RV (Recreational Vehicle) gibi, özellikle dünyada türlü isimleri olan bu “Eğlence ve Keyif Araçları” nın aralarındaki farklılıklar nelerdir onları bir anlayalım.
Bir Motorhome (Motorlu Ev),Uzun bir dingil mesafesi üzerine inşa edilmiş, kompakt formlarda, birçok ev tarzı konfor ile birlikte, özellikle, yatak ve yemek pişirme olanakları içeren küçük bir kamyonun büyüklüğü kadar büyük bir araçtır.
Bir Motohome’da tatil yapmanın faydası, bir yere yerleşmeden önce yada orada gecelerken gerekli olan kurulum ve toplanma zahmetlerinin olmamasıdır. Durduktan sonra her ihtiyacınız aracın bir parçası olduğu için, kolayca geceleyebilirsiniz ve gitmeye hazır olduğunuzda, tek yapmanız gereken motoru çalıştırıp sürmek olacaktır.
Motorhome’lar uzun yol gezileri, aile tatilleri ve genellikle bir aksama ile uğraşmak istemeyen tüm gezginler için popülerdir.
Campervan’lar modifiye edilmiş ve özel olarak tasarlanmış küçük bir karavan olarak işlev görecek şekilde dizayn edilmiş, aslında bir RV formu olan Vanlardır.
Diğer RV’leden daha küçük olmasına rağmen, Campervan’lar da yatak(lar), küçük ocaklar ve hatta banyo imkanları içerebilirler.
Kompakt yapısı, büyük Motorhome’lardan daha fazla manevra kabiliyetine sahiptir, yakıt tasarrufu sağlar ve bu nedenle daha genç gezginler, sırt çantalı gezginler ve nereye gittikleri ve nerede uyuyacakları ile ilgilenenler için daha popüler araçlardır.
Mobil ev olarak da bilinen Karavan, bir yerden başka bir yere taşınmak için onu çeken güçlü araca ihtiyaç duyan, bir römork olduğu için bir RV değildir. (Ülkemizde “Çekme Karavan” diye adlandırılan türdür.)
Karavanların, genelde, kendi enerjileri olmasa da, dış elektrik prizlerine takılabilir, aydınlatmalar, buzdolapları ve hatta bazı mutfak aletleri gibi şeylere güç sağlamak için, Karavan Güneş Panelleri, Karavan Aküsü bankalarına veya hatta küçük bir jeneratöre sahip olabilirler. Ayrıca temel yatak konfigürasyonu, oturma alanı, mutfak ve hatta bazen bir tuvalet ve duş dahi içerebilirler.
Sınırlı hareket kabiliyetleri nedeniyle, karavanlar genellikle uzun süreli kamp veya tatil gezileri veya kalıcı bir tatil evi olarak kullanılırlar.
Her şeyden önce bilmemiz gereken en önemli şeyler; “Minimalist Hayat” kavramını anlamak, kavramak ve benimseyebildikten sonra Karavancılık’ta ilkenin “SANA YETEN EN LÜKSTÜR” olduğunu idrak etmektir.
Bu bilinç ile, kendimiz ve diğer aile bireylerimiz için, genel yaşam tarzımız ve alışkanlıklarımız için birer “OLMAZSA OLMAZLAR” ve “OLMASA DA OLURLAR” listesi yapmamız elzemdir.
Bu listelerimiz, satın alacağımız, yaptıracağımız veya kendimiz yapacağımız “Eğlence ve Keyif Aracı” ‘mızın, “DONANIM”, “TASARIM”, “DİZAYN” ve “MALİYET” ‘ini oluşturacak en büyük kriterlerdir.
Bu kriterler sayesinde en uygun “BÜTÇE” planlaması da kolayca yapılabilecektir.
Karavan yaşamına geçmeden önce kendinize sormanız gereken sorular vardır. Tamamı ile Doğada kalmak ve yaşamınızı burada sürdürmek istiyorsanız aşağıdaki soruları kendinize sorunuz
İlk olarak, Bu türlerden hangisinin bizim ihtiyaç ve isteklerimizi karşılayan “Tür” olacağını tespit etmektir. (RV’mi?, Motorhome mu?, Campervan mı? Yoksa Karavan mı? )
Bir sonraki adım ise, seçtiğimiz türe göre yeterli olabilecek araç seçimidir. Karavan yaşamında hangi tür araç sizin için yeterli olacaktır. Arkadan itişli, Klima, hız sabitleyici, marka model, yedek parça, yol tutuşu vb. birçok sorunun cevabını araştırlmasınız.
Bu türde yapılmış bir aracı “Sıfır” veya “İkinci el” olarak satın mı alacağız yada aracı alıp, dönüşümünü bir firma yada bu işlerle uğraşan yetkin birine mi yaptıracağız ve yahut kendi beceri ve imkanlarımızla, kendimiz mi yapacağız?
Sıfır veya ikinci el olarak satın alma seçeneğinde yaşayabileceğimiz en büyük sıkıntı, seçimimizin bizim “Hayal”,”İstek”, “İhtiyaç”, “Yaşam Tarzı”, “Kişisel Tercih” ve “Taleplerimizi” ne oranda “TATMİN” ediyor oluşudur.
Bu “Tatmin” konusu, acemilik, bilinçsizlik ve heves ile sadece “Beğenme” dürtüsüyle yapılan ilk tercihimizin, daha ilk gezi ve seyahatimiz ile bize bir takım “Sıkıntı” ve “Sorunlar” olarak karşımıza çıkmasıyla, “YANLIŞ TERCİH” kanıksamasına dönüşecek ve “DOĞRU TERCİH” arayışına yöneltecektir. ( Bu durum, bize maddi ve manevi kayıplar verdirecek bir durum olacaktır.)
Aracı alarak, bunu bir “Karavan İmalat” yada “ Dönüşüm” yapan bir firmaya yaptırma yolunu seçersek;
Bu firmanın yapmış olduğu ürünleri veya dönüşümleri, görsel olarak incelemeli, yine bir önceki seçenekte olduğu gibi, üretilen veya dönüşüm yapılan karavan iç dizaynlarının yine bizim, “Hayal”,”İstek”, “İhtiyaç”, “Yaşam Tarzı”, “Kişisel Tercih” ve “Taleplerimiz” ile ne oranda örtüşüyor olduğuna bakmalıyız.
Yine burada da bir “TATMİNSİZLİK” söz konusu ise bu durumda ;
Ya, donanım ve dizaynını bizim belirleyeceğimiz tarzda dönüşümünü yapabilecek, “Yetkin” bir kişi yada firma bularak, buraya “Kişiye Özel” karavanımızı yaptıracağız,
Ya da ,eğer bilgi, beceri, ve imkanlarımız varsa kendimiz yapacağız (DIY) ( Karavanını Kendi Yapanlar).
Karavan dönüşümüne geçmeden önce planlama yapmanız gerekmektedir. Sırası ile aşağıdaki adımları izleyerek Karavan dönüşümü için planlama yapabilirsiniz.
1-) “Yapılacaklar Liste” si ve Bütçe Planlaması
2-) Karavan için Araç Seçimi
3-) Aracın Hazırlanması
4-) Ventilasyon (Havalandırma)
5-) İzolasyon
6-) Zemin, Tavan ve Duvarların tercihi
7-) Elektrik ve Su Tesisatı
😎 Araç içi Yerleşim Planı
9-) İç Dizayn ve donanımlar
10-) Yatak(lar) ve Oturma Gurubu
11-) Mutfak
12-) Saklama Alanları
Yazının Diğer Bölümleri : Bölüm 1 | Bölüm 2 | Bölüm 3 | Bölüm 4
BU ADAM BUNLARI NİYE YAZMIŞ Kİ?
Yorum Yaz