İçerik
Merhabalar karavancı dostlarım ben Hüseyin Özhan.
Yaklaşık 5 Yıldır Solar enerji üzerine çalışıyor ve siz dostlarımızın enerji ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bu yazımızı sizlere daha iyi nasıl yardımcı olabilirim veya aklınızdaki soru işaretlerini nasıl çözebilirim diye yazıyorum.
Öncelikle sık sık karşılaştığımız hatalardan bahsedelim, karavanlarda kısıtlı alan bulunmasına rağmen POLYKRİSTAL güneş paneli kullanılmaktadır. Bu aslında ilk başta yapılan hatadır. Kısa bir hesaplama ile bile bunun farkına varabiliriz. 3 adet panelinizin olduğunu var sayalım her panelde ortalama 2 ah fark etse bu size saatte 6 amper fark edecektir ve 5 saat tam güneş aldığınız takdirde günlük ortalama 30 amper fazla enerji demektedir.
Bu enerji ile belki çocuğunuz birkaç saat daha fazla çizgi film izleyebilecek belki de buzdolabınız gece hiç kapanmayacak. Bu yüzden her zaman MONOKRİSTAL güneş panellerini kullanmalısınız.
Bir diğer konumuz ise karavanlarda MPPT şarj cihazı yerine ucuz PWM şarj cihazlarının kullanılmasıdır. MPPT şarj cihazları yüksek şarj ve güneş açısına göre alınan enerjinin en fazla şekilde bataryalara aktarılmasını sağlamaktadır. PWM şarj cihazları ise sadece şarj ve şarj kesme görevini yerine getirmektedir. MPPT şarj cihazı ile saatte ortalama 3 amper kazanırsanız bu da yine gün sonunda size +15 amper olarak dönecektir. Belki de bununla gece güzel bir film izleyebilirsiniz.
Sıradaki bahsedeceğimiz konu tüm karavancıların ya da büyük bir kısmının sorunu olan akülerdir. Karavanlarda akü hesaplaması panel ile orantılı yapılmalıdır ve jel aküler kullanılmalıdır. Akü almadan iyi bir araştırma yapmalısınız ve aküyü sıcak, soğuk, su ve tozdan uzak tutmalısınız. Bağlantılarda kalın kablolar kullanmalısınız. Kablo direnci arttıkça şarj ve deşarj da fark edecektir. Daha fazla detay için Karavanda Akü Seçimi yazımızı okuyabilirsiniz.
Yazımızın sonuna yaklaşırken son olarak inverterler üzerine konuşmak istiyorum. Karavanlar benim önerdiğim ve sizlerin de kullandıkça farkına vardığı tam sinüs akıllı inverterlerdir. Bunların en büyük farkları demeraj akımına dayanıklı olması ve 220 giriş ile elektrik olan bölgelerde akülerinizi hem şarj edip hem de o an kullanım sağlayabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda ise kapalı tutulmasını öneriyorum çünkü çalıştığı sürece bir elektrik tüketimi bulunmaktadır. Kapalı tutarak kazandığınız enerji ile gündüz programlarını daha az süre izlemek zorunda kalmazsınız. Karavanda İnvertör Seçimi yazımız ilginizi çekebilir.
Sizin de sorularınız olursa yardımcı olmak isterim yeni yerler ve güzel anılarda buluşmak üzere kendinize iyi bakın…
Detaylı Bilgi için İnstagram İletişim 0 (252) 988 02 48
Karavan Enerji Sistemleri
Yorum Yaz